}

Antivirüs Programları Bilgisayarı Yavaşlatır mı?

Antivirüs programları pek çoğumuz için bilgisayarda duran ama pek işe yaradığına inanılmayan hatta kimi zaman bilgisayarı yavaşlattığı düşünülerek silinen yazılımlardır. Oysa antivirüslerin, bilgisayarların birbirleriyle iletişime geçtiği zamanlardan bu yana hayatımızda olan kötü amaçlı yazılımlara yani virüslere karşı etkinliği gün geçtikçe daha da önemli hale gelmektedir. 2022 yılında yapılan aşağıdaki araştırma sonuçları da antivirüslerin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

  • Her gün en az 350.000 yeni kötü amaçlı yazılım algılanmaktadır.
    (AV-Test Institute)
  • Şu anda internette dolaşan 970 milyondan fazla kötü amaçlı yazılım bulunmaktadır.
    (AV-Test Institute)
  • Günümüzde her 5 internet kullanıcısından 1’i en az bir kez kötü amaçlı yazılım kurbanı olmaktadır.
    (Securelist)
  • Her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşmektedir.
    (According to Cybersecurity Ventures)
  • WatchGuard Tehdit Laboratuvarı’nda toplanan verilere göre, Türkiye’de gerçekleşen kötü amaçlı yazılım saldırısı sayısı 2022 Haziran ayı sonu itibarıyla 649.349 ile yarım milyonu aşmıştır.

Antivirüs yazılımları genel anlamda bazı görevler ele alır ve bu görevleri gerçekleştirir. Öncelikle virüsleri ( solucanlar, truva atları, kötü amaçlı yazılımlar, reklam yazılımları, casus yazılımlar vb.) bulur, karantina altına alır ve çeşitli yöntemler ile siler. İmza tabanlı olmalarına rağmen bilinen tehditleri önlemelerinin yanı sıra olası kötü amaçlı yazılımlar için de uyarı verir. Bu sayede bilgisayar ya da mobil cihazlar içerisindeki uygulamaları korur, bilgisayarın çökmesine engel olur ve kişisel bilgilerin dışarı sızdırılmasını önler.

Antivirüsler, bilgisayarları kötü amaçlı yazılımlardan korumak için çeşitli şekillerde çalışır. Dosyaları ve programları, kötü amaçlı yazılımlardan ve diğer zararlı tehditlerden arınmış olduklarından emin olmak için tarar. Taramalar anlık olarak veya siz karar verdiğinizde yapılabilir. Taramalar arka planda çalıştığında cihazları yavaşlatabilirler, ancak yine de bir kötü amaçlı yazılımın vereceği zarar ile kıyaslandığında göz ardı edilmesi gereken bir durumdur. Antivirüs kullanıcılarının bu gibi olası yavaşlık şikâyetlerini engellemek için aşağıdaki durumlara dikkat etmek gerekir.

1. Otomatik Taramalar
Antivirüsler, bilgisayarınızı genelde haftada bir kez kötücül yazılımlara karşı otomatik olarak tarar, böylece bunu sizin yapmanız gerekmez. Sorun, programın taramaya başlamak için diğer görevlerinizi bitirmenizi beklememesidir. Taramalar çok fazla RAM ve CPU gücü kullanır, bu nedenle diğer programlar için çok az boşluk bırakabilirler. Yeterli belleğiniz veya CPU gücünüz yoksa sorun daha ciddi hale gelir. Neyse ki, sorunu çözmek kolaydır.

Otomatik taramaları gece boyunca veya siz uzaktayken çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz, böylece bilgisayarınızı uzun süre açık tutma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Bunun nedeni, donanımınız üzerindeki elektrik tüketimi ve zorlamanın ihmal edilebilir düzeyde olmasıdır.
Alternatif olarak, otomatik taramaları devre dışı bırakabilir ve ihtiyaç duyduğunuzda bilgisayarınızı tarayabilirsiniz
.
2. Tam Taramalar
Yalnızca önyükleme sürücünüzün kritik bölümlerini inceleyen otomatik taramanın aksine, tam tarama bilgisayarınızdaki her dosyayı kontrol eder. Bu nedenle, özellikle yavaş bir sabit sürücünüz varsa işlem biraz zaman alabilir. Aynı zamanda oldukça fazla CPU ve RAM kullanır, bu da çoklu görevleri zorlaştırır. En kolay geçici çözüm, bir gecede tam sistem taraması yapmaktır.

3. Otomatik Güncellemeler
Antivirüsler, virüs tanımları ve imzalarından oluşan geniş bir veritabanına sahiptir. Bunu yapmak, sizi en son tehditlere karşı korumak için sık güncellemeler gerektirir. Program tanımları indirirken bant genişliğinizi alacak ve internet bağlantınızı yavaşlatacaktır. Güncellemeler tam tarama kadar işlemci gücü kullanmasa da, bunları yüklemek bilgisayarınızın hızını etkileyebilir.

Güncellemelerin diğer görevlerinizi engellemesini önlemek için otomatik güncelleme özelliğini devre dışı bırakabilir veya cihazınıza ihtiyacınız olmadığında bunu manuel olarak yapabilirsiniz. Ancak, bilgisayarınızı en son virüslere karşı korumak için gerekli olduğundan, yazılımınızı düzenli olarak güncellemeyi unutmayın.

4. Sistem Gereksinimleri
Bilgisayarlar bazen antivirüslerin gereksinimlerini karşılayamayabiliyor. Eğer bilgisayarınız antivirüsün minimum gereksinimlerini karşılamıyorsa, yalnızca yüklü olması, tarama veya güncelleme yapmadığı zamanlarda bile bilgisayarınızı yavaşlatacaktır.

Genel olarak, eski bilgisayarlar antivirüsler ile daha fazla mücadele eder. Daha iyi bir bilgisayar satın almak istemiyorsanız, hızınızı artırmak için RAM'inizi yükseltebilir veya yeni bir SSD takabilirsiniz. CCleaner gibi sistem optimizasyon uygulamaları, gereksiz uygulamaları kaldırarak ve disk performansınızı optimize ederek hızınızı da artırabilir.

5. Çoklu Programlar
Bir bilgisayarda birden fazla güvenlik sistemine sahip olmak onu durdurabilir ve başka sorunlara neden olabilir. Farklı güvenlik programları uyumsuz olabilir ve çakışan izinler isteyebilir.

Her antivirüs, bilgisayarınızdaki her dosyayı kontrol eder ve biraz yavaşlatır. Aynı anda çalışan iki dosyanız olduğunda, her dosya için kavga ederler ve bilgisayarınızı daha da yavaşlatırlar. Bilgisayarınıza aynı anda yalnızca bir antivirüs yükleyin.

Türk Telekom’un sunduğu Antivirüs ürünlerini inceleyip bilgisayarlarınızı ve mobil cihazlarınızı güvenli hale getirmek için tıklayınız.