}

Online alışverişe yönelik ipuçları

Online alışverişe yönelik ipuçları

Online alışveriş, bilgileriniz ve paranızın güvende kalmasına yönelik birkaç önlem almanız kaydıyla uygun, rahat ve eğlenceli bir faaliyettir. Olabilecek en iyi deneyimi elde etmek için, satın alma işlemi yapmadan önce sizler için hazırladığımız ipuçlarına gözatın;

Satın almadan önce

  • Mağazayı kıyaslayın : En iyi teklifler için kıyaslama sitelerini veya bir arama motorunu kullanın, ancak çok iyi görünen tekliflerin gerçekliğine karşı ihtiyatlı olun. Bir online satıcının fiyatları diğerlerine göre alışılmadık biçimde düşükse, sahte ve düzmece bir sitede olabileceğinize dair işaretler arayın. Sitede imla hataları mevcut mu? Şirket sosyal güvenlik numaranız veya doğum tarihiniz gibi gereksiz bilgileri istiyor mu? İstiyorsa, satın alma işlemi için başka bir satıcı aramaya bakın.
  • E-perakendeci için arka plan kontrolleri yapın : E-perakendecinin fiziki bir adresi ve telefon numarası olduğundan emin olun. Site hakkında kuşkunuz varsa bir temsilcinin mevcut olup olmadığını anlamak için telefon numarasını arayın. Ayrıca, şirketin ne kadar zamandır faaliyette olduğu, müşteri hizmetleri politikaları ve garanti, onarım veya iade gibi hizmetler sunup sunmadığı gibi bilgileri araştırın.
  • Müşteri eleştirilerini okuyun : Bir online satıcıyı soruşturmaya yönelik başka önemli bir adım da müşteri eleştirileri hakkında arama yapmaktır. Şirket hakkında çok sayıda şikayet olduğu takdirde, dikkatli olun.
  • Sevkiyat politikaları ve teslim sürelerini iyice anlayın : Sevkiyat ve nakliye ücretlerine bakın ve bunların sizin açınızdan makul olduğundan emin olun. Alacağınız ürünün belirli bir zamandan önce elinizde olmasını istediğiniz için teslimat için gerekli süreyi de araştırmalısınız. Bazı satıcıların sevkiyattan önce siparişi işleme alması zaman alır, bu yüzden gerçek teslimat süresini belirlemek için sevkiyat politikalarına bakın. Yabancı bir satıcıdan satın almanız halinde, uluslararası sevkiyat yapıp yapamadıklarını kontrol edin. Bazı satıcılar ücretsiz sevkiyat bile önerebildiği için nihai satın alma işleminden önce bu hususu kontrol edin.
  • Değişim ve iade konularındaki seçeneklerinizi bilin : Online alışveriş esnasında kalite ve uyum gibi hususlar konusunda karar vermek zor olduğu için satıcının iade ve değişim politikalarının kontrol edilmesi büyük önem arz etmektedir. İadeler hakkında süre veya diğer türde kısıtlamalara dikkat etmeli, iade yapmanız gerektiği takdirde yeniden stoklama maliyeti olup olmadığını da bilmelisiniz.
  • Satıcı iadeleri kabul ediyorsa, ücreti tamamen geri mi ödüyor yoksa sizin lehinize bir kredi olarak mı kaydediyorlar öğrenilmelidir. Satıcı yalnızca kredi kaydetme seçeneğini sunduğu takdirde, bu krediyi kullanma konusunda bir süre kısıtlaması olup olmadığını öğrenin.
  • Şirketin gizlilik politikasını gözden geçirin : Satıcının kişisel bilgilerinizi nasıl kullandığını görün ve üçüncü taraflarla paylaşılmadığından emin olmak için kontrol edin. Yalnızca satın alma işleminin tamamlanmasına yönelik hususları açıklamalı ve kendiniz hakkında ilave bilgi vermemelisiniz.

Bir Satın Alma İşlemi Yaparken:

  • Kendinizi rahat hissetmediğiniz bir web sitesinden alşveriş yapmayın : Sitenin güvenli olmadığını hissediyorsanız, büyük ihtimalle haklısınız. Yazım hataları, aşırı kişisel bilgi talebi ve düşük çözünürlüklü logolar ve fotoğraflar gibi küçük hususlar uyarı olarak görülebilir.
  • Satın alma işlemi için asla e-postalarla gelen linklere tıklamayın : Tanımadığınız birinden gelen bir e-posta içindeki linke tıklamak daima kötü bir seçimdir, ancak özellikle bir spam e-posta içinde reklamı yapılan bir siteden alışveriş yapmak çok daha kötü bir fikirdir. Daima yasal e-perakende sitelerini bulmak için bir arama motoru kullanmaya çalışın.
  • Doğru sitede olduğunuzdan emin olmak için web adresini kontrol edin : Bir siteye girince yasal olduğundan ve sahte veya dolandırıcı bir site olmadığından emin olmalısınız..
  • Sitenin güvenli olduğunu kontrol edin : Sitenin güvenilir bir üçüncü taraf tarafından tarandığını ve onaylandığını gösteren bir güvenlik damgası arayın. Bu güvenlik damgası sitenin sizi kimlik hırsızlığı, kredi kartı dolandırıcılığı, spam ve diğer kötü niyetli tehditlere karşı koruduğuna işaret etmektedir.
  • Ayrıca, sitenin sayfada bir sembol aramak ve web adresinin bir şifreleme kullanıldığını gösterecek şekilde “http://” yerine https:// ile başlayıp başlamadığından emin olmak için kontrol etmek suretiyle internet üzerinden bilgi iletimi yaparken şifreleme (encryption)—veya karıştırma kullanıp kullanmadığını kontrol edin.
  • Bir kredi kartı veya online ödeme hizmeti kullanın : Sitenin sahte olduğu ortaya çıkınca, kredi kartı aldığınız şirket genellikle satın alma bedelinizi geri ödemekte ve kredi kartı sahtekarlığı durumunda da yasa sizi korumaktadır. Bazı kredi kartı şirketleri daha ileri gidip satın alma işlemleri için daha geniş garantiler sunmaktadır. Bankamatik kartlarıyla paranızı geri almak daha zor olabilir ve siz de bankanızla işleri yoluna koymaya çalışırken hesabınızın boşaltılmasını elbette istemezsiniz.
  • Bilgili alışverişçilerin bazen kullandığı diğer bir seçenek de yalnızca tek işlem için kullanılmak üzere rastlantısal olarak üretilen numaralara sahip kredi kartlarıdır. Bu durumda numarası çalınsa bile bir kez daha kullanılamayacaktır. Bu tür kredi kartı kullanılması ayrıca bir hırsızın gerçek kredi kartı numaranıza erişememesini sağlamaktadır. PayPal gibi online ödeme sistemleri de online alışverişlerinizi için kullanılabilecek başka bir ödeme sistemidir. Bu hizmetler e-perakendecilerle banka veya kart bilgilerinizi paylaşmak zorunda kalmadan online ödeme hizmetindeki bir hesapla ödeme yapmanızı mümkün kılar.
  • Online alışveriş için ortak kullanılan bir bilgisayarı kullanmayın : Bilgisayarlar internet deneyiminizi hızlandırmak amacıyla bilgileri kaydeder “ön bellekte saklar” ve siz ortak kullanıma açık bir bilgisayar kullanınca, tarama geçmişiniz ve hatta sisteme giriş bilgileriniz gibi bilgiler bilgisayarı sizden sonra kullanan yabancılar tarafından erişime açık hale gelir. Bilgisayarın başından belirli sitelerden çıkmadan kalkmanız halinde, diğer kullanıcılar hesaplarınıza erişebilir. Kendinizi korumak adına tüm online alışverişinizi güvenli ev bilgisayarınızdan yapın.
  • Siparişinizi verirken yalnızca güvenli bir bağlantı kullanın : Ağ korumalı olmadığı takdirde, hackerler ödeme bilgilerinize kolayca erişebileceğinden dolayı online alışverişlerde asla güvenli olmayan bir kablosuz bağlantı kullanmayın.
  • Ayrıca, virüslerden, casus yazılımlardan ve diğer ortaya çıkan tehditlerden korunmanıza yardımcı olan Türk Telekom Güvenlik ürüleri gibi geniş kapsamlı ve güncel bir güvenlik yazılımı ile korunmalısınız. Ayrıca bu yazılım klavyenizde kredi kartı numaraları ve diğer kişisel bilgileri yazarken bastığınız tuşları kaydeden kötü amaçlı yazılımlar olan “keylogger” (tuş kaydedici) kötü amaçlı yazılımına karşı da koruma sağlar.
  • Güçlü şifreler kullanın : Tahmin edilmesi zor ve rakamlar, harfler ve sembollerin birlikte kullanıldığı en az 10 haneli şifreler seçin. Şifrenizi gizli tutmayı ve bilgisayarınızı da bir online alışveriş sitesinde hesap yaratırken kredi kartı numaranızı veya şifrenizi hatırlayacak şekilde ayarlamamanız gerektiğini unutmayın.

Ayrıca, kişisel bilgilerinizi pop-uplara ve standart taleplerin dışında ve üzerinde kişisel ayrıntı isteyen web sayfalarına asla girmeyin. Örneğin bir online alışveriş sitesinde asla Sosyal Güvenlik Numaranızı vermemelisiniz.